11 Ocak 2013 Cuma

Yeni KDV Uygulaması Üzerine

Yeni yılın ilk günlerine inşaat sektörünü yakından ilgilendiren bir haberle uyandık. Bu haber, hem daire almayı planlayan vatandaşların, hemde müteahhitlerin kafasında birçok soru işareti oluşturdu. Yürürlüğe giren değişikliğe göre 2013'ün ilk gününden itibaren inşaat ruhsatı alacak tüm projelerdeki konut satışlarında KDV oranları yeniden düzenlendi. Bu değişikliğin ve yeni KDV oranlarının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. Bugünkü konumuz bu değişikliğin sektördeki etkileri üzerine olacak.

2012 yılında beklentilerin üzerine çıkamayan konut satış rakamları, konutta birçok kampanya fırsatlarınında kapısını açtı. Birçok büyük oyuncu olarak tabir edebileceğimiz müteahhit firma satışlarını arttırabilmek için kendi özkaynaklarından kredi kullandırdı, kimi sattığı konutun içini müşterisine dayalı döşeli bir halde teslim etti. Açıklanan rakamlara bakıldığı zaman, bukadar kampanyanın bile önceki senelere göre pekde sektörü hareketlendirmediğini gösterdi.


2013 yılı için ümit ve proje dolu demeç veren müteahhit firmalar, senenin ilk gününde yapılan bu değişiklik ile planlarında daha şimdiden değişikliğe gitti. Hernekadar hakkaniyetli bir KDV toplanmasını öngören bir değişiklik gibi dursada, aslında bu uygulama ekonomimizin lokomotif sektörü olan inşaat sektörünü derinden etkilemeye başladı.

Sektör odalarından yapılan açıklamalara bakıldığı zaman projelerin iptal edilmesi ve yeni projelere ek bir maliyet getirilmesi, inşaat sektörünün hızını keseceği gibi birok kişinin direkt veya dolaylı yoldan işsiz kalmasına sebebiyet vereceğe benziyor. Tahminlere göre 4 milyon kişi inşaat sektöründen ekmek yemekte ve bu değişiklik sonucu bir durgunluğun yaşanması sonucu bu kişilerin enaz 1 milyonunun işsiz kalacağı, yeni iş alamayacağı tahmin ediliyor.

Müteahhit açısından bakarsak,
Bu değişiklik ile KDV oranlarının artması devlete ek bir gelir gibi hesaplandı. Fakat bizce unutulan küçük bir noktada konut satışısındaki azalma ile bu gelir beklentisinin dengeleneceğidir. 
Bugün ruhsat alıp inşaatını bitiren bir müteahhit firma ile yan parselde 2012 aralık ayında ruhsat almış bir projeyi ele alalım. Birisi dairelerini 200.000 TL +%1 KDV (2.000 TL) = 202.000 TL gibi bir fiyata satabilecekken yan parseldeki proje için bu fiyat enazından 216.000 TL veya lüks yerdeyse 236.000 TL olarak değişecek. Bu ek ödemelerin müteahhit firmanın cebine girmeyeceğinide düşürseniz, müteahhitler artık ya KDV'leri kendileri ödemeyi kabul edip satış fiyatlarını düşürecek yada başka çözüm yolları bulacak.

Tabi bir yandan unutulan bir noktada birçok müteahhit firmanın şuanda devletten vergi alacağı olduğudur. Acaba bu kanun belirli bir süre yürürlükte tutulup vergi alacağı olan müteahhitlerin vergi alacaklarını mı sıfırlayacaklar dersiniz? Neden olmasın! 

2013 öncesinde ruhsat almış projelerdeki konutlarda yeni oranlar uygulanmayacağı için eldeki stokların eritilmesi içinde güzel bir fırsatmış gibi duruyor aslında. Komplo teorilerine devam ediyoruz! Bu değişiklik sayesinde satışda sorun yaşanan büyük projeler artık vatandaşlar için altın kadar kıymetli, çünkü enaz 30.000 TL daha ucuzlar yeni projelere oranla. Buda bu proje sahibi müteahhit firmaların eline güzel bir koz vermiş gibi duruyor. "Aranılan konutlar..."


Ev alacaklar açısından bakarsak,
Ev almayı planlayan vatandaşlar şuanda ruhsat almış konut projelerine yoğunlaşmış durumdalar. Haliyle herkes kendi hesabında. Bu yüzden vatandaşlar ya KDV oranı düşük konutlara bakacak, yada yeni projelerde KDV oranını müşterisine yansıtmayan müteahhit firmaları araştıracaklar. Enazından şuanda arzın fazlaca olduğu dönemlerde KDV'den mağdur olmamak için yapılması gereken en iyi yöntem bu gibi gözüküyor. Nezaman eldeki konut stokları erir ve 2012 yılında ruhsat almış projelerde yer kalmaz o zaman sektör biraz daha yeni hale göre şekillenir.


Sonsöz;

Bizce bu değişiklik büyük firmaların elinde kalan konut stoklarının eritilmesi ve vergi alacağı olan müteahhitlerin vergi alacaklarının eritilmesi için çıkartılmış bir değişiklik gibi duruyor. Bu değişikliğin 1 seneden kısa sürede geri alınacağını düşünmekteyiz. Bu süre zarfında elde biriken konut stoğunun eritileceği ve böylelikle sektörün yeniden arzın azaldığı bir hale getirileceğini düşünüyoruz. Bekleyip hep birlikte göreceğiz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder